top of page

TENERIFE - s' kraja na kraj ostrva

TENERIFE - s' kraja na kraj ostrva

        Put Tenerifa u organizaciji Companions-a krenuli smo 25.07.2012, autobusom Gea Tursa od Beograda do aerodroma u Budimpešti. Put je trajao oko 5 sati i taman smo imali dovoljno vremena da čekiramo karte i da se malo osvezimo pred let.

 

 

Negde oko 23h smo sleteli na aerodrom Tenerife Sur. Do apartmana smo krenuli autobusom, koji staje odmah ispred ulaza u aerodmor, ali zbog umora, uspeli smo da zalutamo tako da mo na kraju uzeli taksi, koji nas je izašao 6eura do apartamana. Inače, sam taksi prevoz nije skup… start je 3,5eura i vožnja od nekih 10-tak kilometara će vas izaći oko 6eura.

 

 

Apartman se nalazio u sklopu apartmana Atlantida, ali u privatnom vlasništvu. Nekada su pripadali hotelu, pa ih je hotel prodao i od tih para verovatno renovirao ostatak kompleksa, dok su naši apartmani ostali onakvi kakvi su bili u vreme prodaje. Inače, dvosoban, jako skroman apartman sa terasom koja ima pogled na bazen. Bazen nismo mogli da koristimo od samog dolaska, već negde tek posle 7-og dana.

         Posle naponog puta nismo ni imali vremena da saberemo utiske o putovanju već smo svi brže - bolje uronuli u san…

 

 

Ujutru nas je dočekalo prelepo sunce :). Klima na Tenerifima je fenomenalna, da ne kažem savršena, zahvaljujući prosečnoj temperaturi od 27C, jakom suncu, umerenoj vlažnosti vazduha i blagom vetru. Smeštaj se nalazio u mestu Los Cristanos, koji ima tri vezane, velike plaže od koji je najveća i nama najbolja Las Vistas.

          Što se samih cena tiče… na sve strane su restorani gde cene variraju od doručka, koji se kreće od 3 do 5eura, ručka za dvoje od 20 do 30eura, pića od 1e za pola litre piva (obratite pažnju: posle 18h cene pića se menjaju tako da to isto pivo tada košta i do 3eura). Obavezno probajte pivo DORADA i SAN MIGUEL… imaju stakleno pakovanje od 1l sto je za kuma i mene bila idealna meraJ

Ležaljke na plaži su u kompletu sa suncobranom 12eura, mada je pesak fenomenalan tako da one nisu neophodne.

 

 

Isti dan smo iznajmili kola… opet cene variraju od 250 do 350eura za 12 dana, mi smo uspeli da pronađemo odmah, 20m od apartmana agenciju, gde smo iznajmili Fiat Pandu za 215eura za 12 dana.

          Već istog dana smo krenuli u obilazak ostrva i zahvaljujući mojoj supruzi Ivani, koja je još u Beogradu isplanirala deo puta videli smo zaista dosta stvari koje ću i vama preporučiti..

 

 

Pa, da počnemo od plaža:

 

 

1. Prvih dana smo se skoncentrisali na obilazak susednih plaža i mesta uz njih. Njlepši utisak ostavila je plaža Duque sa kristalnom bistrom vodom, azurno-plave boje i stenom sa koje se pruža neverovatan pogled na pučinu. Plaža je u oblasti Costa Adeje. Na ulasku u plažu imate parking, koji je besplatan kao i svuda na ostrvu.

2. Svratili smo i do plaže Las Americas, ali ta plaža nije na nas ostavila bogzna kakav utisak. Las Americas je pre svega mesto za dobar noćni provod i šoping, ako vas to interesuje nećete pogrešiti. Postoji velika, prelepo uređena shopping zona sa restoranima i brendiranim radnjama.

 

 

3. Od plaža u susedstvu takođe bismo izdvojili La Caleta, stenovitu plažu, čija boja vode podseća na Sredozemno more. La Calete je smeštena u malom, živopisnom ribarskom selu i tu ćete zaista osetiti njihov stil života i njihovu kulturu. Prilaz vodi je preko stepenica ili možete da skačete direktno sa kamenih ploča. Mi smo, naravno, odabrali drugi način.

4. Ako krenete dalje ka jugo-zapadu naićićete na plažu sa crnim vulkanskim peskom (neverovatan osećaj ako se ranije niste susreli sa ovom vrstom peska) - La Arena.

Ja sam iskreno bio oduševljen crnim peskom. Plaža je stvarno prelepa. Inače, u blizini se nalazi Porto Santiago i veličanstveni Los Gigantes. Ne propustite krstarenje do plaže Masca (cena po osobi 15eura za 1,5sat), gde ćete videti delfine ili kitove i dobiti priliku da se okupate pored prelepih džinovskih klifova Los Gigantesa.

 5. Neću vam ništa posebno pisati o dva parka koje možete naći i rezervisati preko internet: Loro park i Siam park. Sve možete videti na njihovim web-stranicama. Meni se lično više svideo Loro park. U Siam park na vožnju čekate prosečno pola sata tako da vam je jedan dan dovoljan da se spustite samo po jednom niz svaki tobogan. Ne kazemo da je loše, daleko od toga, samo su gužve ogromne. Zamalo da zaboravim i nacionalni park Teide i istoimeni vulkan. Neverovatan je osećaj kada iz letnje atmosvere za tili čas dođete na vulkanski vrh visine 3700 metara. Priroda i sam put do vulkana uz vinograde su božanstveni. Ono što je bitno ako hoćete da se popnete do samog grotla morate da rezervisete preko njihovog sajta termin, koji je besplatan. Mi to nismo znali tako da smo gondolom (koja košta 25eura po osobi) stigli samo do vidikovaca, ali ne i do samog grotla.

6. To je otprilike sve što smo stigli da obiđemo sa zapadne strane ostrva. U planu nam je bila i crvena plaža El Bolulo, ali nismo uspeli da se uklopimo sa vremenom tako i da smo nju ostavili za neki sledeći put. Inače, kažu da je to jedna od lepših plaži na Tenerifima..

 

 

7. I evo, krećemo na obilazak istočne strane, koja je više poznata po surferskim plažam i gde manje-više non stop duvaju vetrovi. Prva u nizu je plaža La Tejita. Nalazi se pored planine Roha, pre El Medana, u blizinu aerodrome gde iznad vaše glave svaki čas proleću avioni. Plaža je zaista beskonačna, jedan deo je uređen i ima ležaljke (4eura+suncobran), ali opet napominjem - vetar duva neprekidno. Sledeća je već gore pomenuta El Medano - jedan deo je samo surferski, dok se u drugom delu možete kupati, talasi su zaista ogromni i ako niste dobar plivač neki moj savet je da ne iskušavate sreću, ali ne propustite da je vidite u svakom slučaju.

8. Na samom istoku nalazi se glavni grad Santa Kruz, lepo uređen evropski grad sa ulicama koje vode do luke. Obavezno posetite pijacu i sedite na kafu u neki od obližnjih restorančića. Inače, sve radnje rade dvokratno od 8 do 13h i od 16 do 22 h. Tu takođe imate radnje i parfimerije, ali kao što sam već pomenuli sve to imate i u Las Americas, cene su potpuno iste, ako vam preostane nesto para kupite neki parfem, dosta su jeftinij nego kod nas.

Inače, do Santa Kruza i Porto Kruza stižete autoputem, koji je fenomenalan, tik uz more, tako da su predeli usput prelepi, od mora, plantaža banana, staklenika idr.

 

 

9. Blizu glavnog grada nalazi se plaža Teresitas (beli pesak iz Sahare) po nekim misljenjima na blogovima smatra se najlepšom plažom Tenerifa. Plaža je od talasa zaštićena betonskim bedemom, tako da je more jako mirno, plaža jako dugacka i jedina koja je imala mali bar gde može da se popije hladno pivo.

         I tako uz sav provod, nažalost je došlo vreme da krenemo kući, ponovo let Tenerifi-Madrid, s’ tim što smo ovaj put let za Budimpeštu čekali nekih 9 sati, tako da smo to vreme iskoristili da odemo do centra Madrida i da se malo prošetamo. Na samom aerodromu postoje lokeri u koje možete da ostavite stvari na 24h, nalaze se kod terminala 2 i 4. Jedan je na parkingu izvan aerodrome, dok je drugi na samom ulasku u metro. Cena je 4,8eura. Što se karti za metro tiče mi smo uzeli celodnevnu kartu, koja sa taksom za izlazak sa aerodroma košta 8eura po osobi. I tako, krenusmo do centra..

          Odmah po izlasku iz metroa, u centru, smo u prvom hotelu uzeli mapu grada i krenuli polako da obilazimo grad. Inače, mape i na Tenerifima i u Madridu kostaju oko 6eura, tako da u najbližem hotelu možete da ih uzmete za dž..:)

Obavezno posetite zatvorenu pijacu u centru i iskoristite je da se malo osvežite pred dalje pešačenje..

Zaključak… pošto bismo mogli ovako do sutra da vam pišemo. Tenerifi su ostrvo gde vam je zagarantovano odlično vreme, prelepo more, plaze i gde ćete zasigurno naći za svakog po nešto, i za avanturiste i planinare i za ljude koji samo žele odmor, lenčarenje i kupanje. Zaista, rajsko ostrvo …..LEP PROVOD ŽELIM BUDUĆIM PUTNICIMA COMPANIONS-a I NEĆE TE SE POKAJATI :)

VELIKI POZDRAV!!!

 autor: Vladimir Milinčić /vladimir24/

galeriju slika sa ovog CompanionS putovanja pogledajte OVDE>>>

(pristup samo registrovanim članovima sa profil slikom)

pogledajte i ostale CompanionS putopise OVDE>>> 

 (pre pisanja komentara potrebno je da se registrujete/ulogujete na sajt CompanionS-a u gornjem desnom uglu.

Pri pisanju komentara koristiti iskljucivo engleski alfabet, BEZ kukičavih slova: ŠĐŽČĆ!)

Ads

CompanionSI trenutno na site-u:

Zanimljivi VIDEO sa CompanionS putovanja

Sveže fotke...

Facebook Fanpage Box

bottom of page