top of page

KIPAR

KIPAR

           Naše putovanje je počelo čekajući minibus za Budimpeštu u kišom poplavljenom Novom Sadu, a nas dvoje obučeni za sunce i plažu. :) Bili smo potpuno mokri kad smo ušli u minibus i sušili smo se do Budimpešte. Išli smo GEA tursom, koji smo pokušali da izbegnemo, jer smo čuli jako loša iskustva putnika, ali se ispostavilo da je to jedina agencija koja vozi za Budimpeštu kada je nama odgovaralo. Nismo se razočarali. Došli su po nas na vreme, stigli smo na aerodrom na vreme i put je prošao ok (bubrezi su nam ostali na mestu :)).

 

U Pafosu smo bili u 10 sati po lokalnom vremenu (oni su jedan sat ispred nas). Pošto smo preko internet-a ranije rezervisali kola iz rent-a-car-a, na aerodromu nas je sačekala žena iz agencije, tako da je naša avantura vrlo brzo započela. Trebalo bi da vodite računa, ukoliko uzimate kola putem rent-a-car agencije na Kipru, koje osiguranje je uključeno u cenu. Najbolje bi bilo da nađete kola sa Zero Excess osiguranjem, jer ono pokriva sve vrste šteta. Mi smo išli preko Cyprus-Car-Rentals agencije, a možda se može naći i neka jeftinija. Pošto smo kola platili kreditnom karticom preko internet-a, na aerodromu smo platili pun rezervoar goriva 50 EUR, što se ispostavilo da je skupo, jer se rezervoar može napuniti za 35 EUR. Seli smo u kola i krenuli :).

 

Za one koji nikada nisu vozili levom stranom puta kao mi, očekujte ludu zabavu. Bili smo opremljeni GPS-om tako da smo brzo našli izlazak sa aerodroma i dobar pravac prema Pafosu i shopping centru sa velikim marketom, gde smo kupili osnovne potrepštine :). Opremljeni vodom, voćem i kremom za sunčanje krenuli smo prema apartmanu :).

 

Bili smo smešteni u Hilltop Garden hotelu koji drži simpatična Grkinja, koja će vam pomoći oko svega. Hotel je sastavljen od nekoliko zgradica sa apartmanima, u čijem se središtu nalazi recepcija i bazen. Apartmani su opremljeni svime što je potrebno, uključujući i kuvalo za vodu npr, a čistačica dolazi svaki drugi dan da očisti i zameni peškire. Sef i klima se dodatno plaćaju, mi smo uzeli samo sef, jer je noću u Pafosu prijatno, može da se spava uz otvoren prozor. Takođe, morate dati depozit za daljinski za TV, koji vam vrate kada vratite daljinski. :) Bazen redovno čiste tako da možete da se kupate u njemu ako vas mrzi da odete do plaže. Najbliža je 15 minuta hoda u sklopu hotela Venus Beach. Plaža je lepa i peščana, ali su talasi jako veliki, ili su bar bili kad smo mi bili na njoj. :) Uspeh je ući u vodu i zaplivati, ali je definitivno dobra zabava pokušavati. :)

 

           Čim smo se smestili, obukli smo kupaće kostime i krenuli put najbolje plaže u Pafosu po mišljenju Eyewitness Travel vodiča. U pitanju je Coral Bay, plaža koje više NEMA. :) Ispostavilo se da je u maju Pafos pogodilo veliko nevreme koje je odnelo pola plaže tako da na ovoj plaži možete videti bagere i velike stene. :) Ipak smo se okupali, čisto da overimo plažu! :) Treba napomenuti da je duž celog ostrva voda čista i prijatna za kupanje.

            Sledeće mesto koje smo obišli bilo je Agios Georgios, malo mesto severno od Coral Bay-a sa crkvom Svetog Đorđa sa početka 20. veka. Mesto ima i malu luku sa kamenitom plažom. Voda je divna za kupanje, samo kamenje malo kvari kompletan doživljaj. 

           Odlučili smo da se vratimo do Pafosa i obiđemo Tombs of the Kings, groblje koje datira iz 3 veka pne. Groblje se sastoji od velikog broja podzemnih grobnica koje izgledaju kao pećine, a u njima su sahranjivani znameniti ljudi Pafosa tog vremena. Tako se i završio naš prvi dan na Kipru.

           Drugog dana u planu je bio obilazak Afroditinih kupatila (The Baths of Aphrodite). Prema legendi Afrodita je ovde srela svoju ljubav Adonisa. Takođe, legenda kaže da kupanje na ovom mestu podmlađuje, nažalost kupanje više nije dozvoljeno. Tako da nismo mogli da se uverimo u isto. :) U blizini Afroditinih kupatila nalazi se i lepo selo Neo Chorio sa kamenom kapelom Chapel of Saint Minas iz 16. veka. Kapela se nalazi izvan naseljenog dela sela, na neki način može se reći i u divljini, jer možete naići na životinjice poput guštera i zmija.

        Ako nastavite dalje putem prema šumi ući ćete u divljinu Akamas poluostrva. Ovaj deo Kipra je praktično nenaseljen, a odlikuje ga gusta šuma sa oko 600 različitih biljnih vrsta uključujući i nekoliko vrsta orhideja. Ako želite da proučavate ovaj region potrebno vam je neko terensko vozilo. Mi smo iznajmili Chevrolet Spark, koji nije mogao da se nosi sa brdskim putevima Akanamasa pa smo se ipak odlučili za pravac PLAŽA.

U ovoj regiji možete naći nekoliko plaža od kojih je možda najbolja u blizini mesta Latsi koja se i logično zove Best Beach. :) Na plaži se nalazi i lep restoran u kome možete jesti plodove mora ili neki drugi morski specijalitet. Ležaljke i suncobrani se naplaćuju, kao i na svakoj plaži na Kipru, u proseku za dve ležaljke i sucobran platićete od 5 do 7.5 eura.