top of page

Božićni Rim

RIM

 Rim je prelep, al to su svi već sigurno čuli, ako ne i videli i to po nekoliko puta. Svako ko dođe u Rim, sigurno poželi da dođe opet, što je i moj slučaj.

 

 

Bili smo u Rimu 4 dana u decembru pred katolicki Božić i divno se proveli. Putovali smo avionom, a od aerodroma do Terminija, glavne autobuske i vozne stanice u Rimu smo išli vozom – express voz, koji se ne zaustavlja na usputnim stanicama, već direktno vozi na stanicu Termini i stiže za 30 minuta. Cena karte je 14 evra. Postoje i alternatvne mogućnosti, ali voz je nabrži i najlakši izbor.

Smeštaj nam je bio skroz pristojan, a lokacija odlična, na samo 5 minuta od stanice Termini. Imali smo i doručak, klasičan hotelski doručak – kroasančići, pahuljice, džemići i puterčići, kafe, čajevi…. Sve na mestu.

Čitajući pre toga razne forume, videla sam da mnogi savetuju da čim se stigne u Rim, na Termini stanici kupi ROMA PASS koji košta 25 evra i omogućava da besplatno koristite javni prevoz u Rimu tri dana i besplatno uđete u protivvrednosti karte na neki od turističkih lokaliteta. Mi ipak nismo kupili, ceo grad smo obišli peške i ni jednom nismo koristili prevoz sem od i do aerodroma. Stvarno bi bila šteta da smo drugačije uradili, jer grad izgleda prelepo u vreme praznika, sve je predivno okićeno, a i vreme nas je poslužilo, bilo je oko 15 stepeni svaki dan. Grad je savršeno obeležen i nemoguće je izgubiti se. Nismo doživeli nikakvu neprijatnost. Bez problema smo stizali do svake destinacije, a obisli smo sve sto se može obići. Bili smo pravi turisti jer smo želeli da sve vidimo u Rimu što postoji, da iskoristimo svaki dan maksimalno i što više uživamo na ulicama, trgovima, kafeima, a čak smo stigli i da shoppingujemo. Inače, saobraćaj u Rimu je haotičan – svi voze haotično i ne znam da li iko poštuje semafor, ni pešaci, ni vozači. Uvek je gužva i ceo grad vozi skutere/motore, uglavnom vespe, kako bi lakše prošli gužvu i stigli gde treba na vreme.

Što se znamenitosti tiče, u Rimu svakako morate videti: Fontana Di Trevi, Koloseum, Piazza Navona, Piazza Popolo, Španske stepenice, Piazza Venezia i spomenik Vittoriu Emanuelu, Trg Svetog Petra u Vatikanu, Sikstinska kapela, vatikanski muzeji... Ovo je ono što ne smete propustiti, ali pored toga ima mnogo vila, muzeja i trgova koje takođe treba posetiti.

I dan

Prvog dana smo obilazili trgove i fontane. Preporučujem:

• Rimski nacionalni muzej

• Španski trg sa čuvenim stepenicama koje vode ka crkvi Trinita dei Monti i sa predivnim pogledom na grad

• Fontanu di Trevi koja, prema verovanju, ispunjava želje. Kažu da treba da ubacite u nju jedan novčić da biste ponovo došli u Rim. Ipak, ne preterujte sa željama, jer u gradu postoji stotinak fontana i skoro za svaku je vezana neka legenda. Na forumu sam pročitala da se godišnje samo iz fontane Di Trevi prikupi oko milion evra.

• Panteon i okolina - hram svih paganskih bogova

• Piazza Venezia i spomenik Vittoriu Emanuelu - najlepši trg i svakako najveći trg na kojem se nalazi građevina Il Vittoriano, posvećena prvom talijanskom kralju Vittoriu Emanuelu II

• Piazza Navona - najposećeniji rimski trg, na kome vrvi od turista, slikara i uličnih zabavljača, gde ulične akrobate izvode svoje tačke, a umetnici izlažu slike.

II dan

Drugog dana smo obišli Koloseum i okolinu, kao i muzej Castel de Angelo.

Ulaz u Koloseum se naplaćuje 12 eura i zaista ima šta da se vidi. Ako želite da vidite istoriju grada, ne propustite drevni amfiteatar u kome su se održavale borbe gladijatora i simulacije pomorskih bitki.

Castel Sant'Angelo je tvrđava uz reku Tiber. Jedno vreme je bio deo gradskih zidina, jedno vreme zatvor, pa papina rezidencija, a danas je muzej. Na tvrđavi se nalazi spomenik anđelu, koji se prema legendi na tome mestu ukazao i prekinuo pustošenje kuge. Nakon tog događaja građevina je preimenovana u Castel Sant'Angelo. Cena ulaznice je 8 eura.

III dan

Trećeg dana smo obišli Vatikan (Vatikanski muzej - 15 evra) i Tastevere.

Što se tiče Vatikana, iako je površinom najmanja država, u njemu se nalazi jedan od najvećih svetskih muzeja, gde se, kažu, na ulazak čeka i satima, mada mi smo imali sreće, pa nismo čekali, iako je bilo mnogo turista. Ne propustiti nikako Sikstinsku kapelu, koja je deo vatikanskih muzeja i baziliku Svetog Petra.

Tastevere je boemska četvrt sa druge strane reke, mesto za koje kažu da izlaze mladi u Rimu i gde morate da probate italijansku kuhinju u nekom od brojnih restorana. To smo i uradili i nismo pogrešili. Cene pasti,pizza i špageta se kreću od 5 do 8 eura, litar domaćeg italijanskog vina je 8 eura, dok kafa košta samo evro.

IV dan

Četvrtog dana smo šetali i uživali obilazeći trgove i fontane, a naravno na red je došao i shopping. Ulica sa pristupačnim cenama je Via del Corso.

HRANA

Cene:

Pizza parče je 3 evra, ali mi je nismo probali na ulici, jer izgledaju debelo i suvo. Voda je 1 evro, sok 2,5-3 eura, kafa 2-5 evra, zavisi gde,i jeftinija je ako se u kafeu pije za šankom stojeći, koka kola 4 evra, paste su od 8 do 15 evra, zavisi koja i gde, sladoled 2,5-5 evra, u zavisnosti od veličine. Sladoled je u principu svuda OK.

Ispred svakog lokala stoji meni i cene, tako da ne možete da se prevarite.

 

 

Sve u svemu, nama je bilo divno, uživali smo, prelepo se proveli i sigurno je da cemo opet otići u Rim.

                                                                                                                        autor: Bojana Popadić /Bojana/

galeriju slika sa ovog putovanja, možete pogledati OVDE>>>

(pristup samo registrovanim članovima sa profil slikom)

 * Pre pisanja komentara potrebno je da se registrujete/ulogujete na sajt CompanionS-a u gornjem desnom uglu.

* Pri pisanju komentara koristiti iskljucivo engleski alfabet, BEZ kukičavih slova: ŠĐŽČĆ!

Ads

CompanionSI trenutno na site-u:

Zanimljivi VIDEO sa CompanionS putovanja

Sveže fotke...

Facebook Fanpage Box

bottom of page